Éljen a "leves" :))
Hozzávalók / 4 adag

Húsgolyó
10 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús (max. 20% zsírtartalom (comb))
1 ek só
1 teáskanál bors
2 ek zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj

Leves
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg konzerv paradicsom
1 teáskanál koriandermag (mozsárban porrá zúzva)
1 késhegynyi fahéj
1 teáskanál bors
1 db chili (habanero...)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál füstölt pirospaprika
3 g rozmaring (1 mokkáskanál)
1.4 l alaplé
1 db babérlevél
15 dkg vörösbab (1 konzerv)
15 dkg csemegekukorica (1 konzerv)
5 dkg rizs (1 marék)

Elkészítés

Húsgolyó
Az alapanyagokat összegyúrjuk, és diónyi vagy ízlés szerint kisebb golyókat formálunk belőle nedves kézzel.
Egy magas falú fazékban 2 ek. olívaolajon magas lángon körbepirítjuk, majd félretesszük.

Leves
A húsgolyók pirítása után visszamaradt olajon lepirítjuk, majd 1-2 ek. víz segítségével kissé megpároljuk a finomra vágott hagymát.
Mikor a lé elpárolgott róla, rászórjuk a zúzott fokhagymát, apróra vágott chilit (magosan vagy nélküle - ízléstől függően), fűszereket és a paradicsomkonzervet.
Felöntjük alaplével (rosszabb esetben húsleveskockás, forró vízzel, jobb esetben húslevessel), egy marék rizst és a húsgolyókat elkeverjük benne, és 10 percig együtt rotyogtatjuk. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le.
Hozzáadjuk a bab- és kukoricakonzervet, és a levük 1/3-a is mehet a levesbe. Együtt főzzük még kb. 2 percig, és tálalhatunk is.