A sertéscsülök sokféle módon elkészíthető. Azok közé a húsféleségekhez tartozik, amelyek sütve és főzve egyaránt ízletesek. Sütésére vonatkozóan több "tuti tipp" is létezik, én most egy olyan módszert mutatok be receptemben, amely nagyon kényelmes a munka szempontjából, és nagyon ízletes az elkészült étel szempontjából.
Hozzávalók/ 6 adag

3 kg sertéscsülök (2 közepes db)
50 g só
15 g fekete bors (frissen őrölve)
20 g köménymag

Sütőzsiradék
1000 g mangalica zsír

Elkészítés

Készítsük elő a csülköket. Amennyiben szükséges, bőréről távolítsuk el a maradék sörtéket, esetleges szennyeződéseket. Ha ezzel megvagyunk, egy éles kés segítségével hosszanti irányban, a csont mentén vágjuk félbe a csülköket. Ízesítsük sóval, borssal és köménymaggal, de csak a húsos felületeket, a bőrét ne. Legjobb, ha ezt követően egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, de egy órát legalább hagyjuk állni.
Egy megfelelő méretű sütőtepsibe tegyük bele a zsírt. Egy keveset külön gyorsforraló edényben melegítsünk fel, erre a sütés megkezdésekor lesz szükségünk.
A csülköket tegyük a húsos résszel lefelé a zsírba, majd bőrüket locsoljuk meg a langyos, olvasztott zsírral. 160°C fokra előmelegített sütőben süssük 3-3 és fél órán keresztül. 30 percenként locsoljuk meg a bőrét saját zsírjával.
Az utolsó 15 percben növeljük a sütési hőfokot 200°C fokra, hogy a bőre ropogós és megfelelő színű legyen.
Mielőtt megvágjuk a húst, pihentessük vágódeszkán legalább 15 percet.