A húsok mellé remek köret lehet a kapros tökfőzelék! Frissítő íze miatt mindenki szereti!
Hozzávalók

1,20 kg gyalult tök (vagy 2-2,30 kg tisztítatlan tök),
6 dkg zsír,
5 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál édes fűszerpaprika,
1 evőkanál nem túl finomra vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
7 dl tej,
2 dl tejföl,
2 dkg só,
esetleg 1 kávéskanál cukor.

Elkészítés

Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól átpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, azzal is elkeverjük. A rántást akkora lábasban készítsük, amekkorába a főzelék belefér. Az elkészült rántásba lesózás nélkül belekeverjük a tököt, melyet megelőzőleg 1 kávéskanál ecettel megpermeteztünk. Tehát a tököt nem sózzuk be előre és nem csavarjuk ki a levét. A rántásban mérsékelt tűzön, állandó keveréssel, jól átpároljuk a tököt, ráöntjük a tejet (lehet
írót vagy kovászos uborkának hígított, levét is használni a felöntéshez), csomótlanra keverjük, ilyenkor adunk hozzá egy kis cukrot is. Jól átforraljuk, majd mérsékelt tűzön főzzük, amíg a tök megpuhul. Ha túlfőzzük, a tök szétesik. A kész főzelékbe belekeverjük a tejfölt és tálaljuk. Amennyiben uborkalevet használunk a felöntéshez, nem savanyítjuk a tököt, sót is csak megízlelés után használunk. Igen jó zamatot kap, ha tisztított, szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot főzünk bele. újszerű zamata lesz egy kis ágacska csombor belefőzésétől, amelyet tálaláskor eltávolítunk belőle.

Mirelit tökből készülő főzelék

Készítése azonos a friss tökből készülő főzelékekkel. A konzerv, üvegekben tartósított tökből rendszerint habarással készítjük a főzeléket.