Nagymamám vidéken ezt a süteményt kemencében sütötte, nagyon szerettük. Soha nem készített egy tepsivel, mert mindig nagyon hamar elfogyott kettő is. Friss, savanykás meggyből az igazi.
Hozzávalók/ 8 adag

tészta
40 dkg finomliszt
1 csipet só
12.5 dkg margarin
3 ek cukor
3 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 db tojássárgája

töltelék
1.5 kg meggy

krém
1 db tojásfehérje
3 db tojás
10 csapott ek cukor
5 evőkanál finomliszt
40 dkg tejföl

Elkészítés

tészta
Tepsi mérete: 30 cm x 40 cm, vagy amekkora egy átlagos sütő saját tepsije. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük margarinnal, és kiszórjuk liszttel.
A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Ha az élesztő felfutott, elkeverünk benne egy tojás sárgáját, és a margarinos lisztes keverékhez adjuk. Előbb fakanállal kezdjük összedolgozni a tésztát, hogy a robotgép ne fújja ki a lisztet a tálból. Robotgép dagasztó karjának segítségével simára, fényesre dagasztjuk a tésztát.
Letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Tepsin hagyjuk még 20 percet kelni.
töltelék
Amíg kel a tészta, a meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Ha a tepsiben is kelt már a tészta, akkor egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Maradjon ujjnyi vastag pereme a tésztának, amire nem kerül meggy.
krém
A tojásokat (3 egész és egy fehérje) cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tejföllel is simára keverjük. Ezt a masszát egyenletesen eloszlatjuk a meggyen. Ez igazából nem is krém, mert meg fog szilárdulni, de máznak sem nevezném. Ez a réteg fogja adni sütink édességét, mert a kelt tészta nem kel meg, ha sok cukorral készül, a meggy pedig savanyú.
Sütés: nekem hagyományos gázsütőm van, nagyon mérsékelt lángon a legfelső bordamagasságra teszem be a tepsit, így sütöm 50-55 percig. Az alja így is gyorsabban sül, mint a teteje, nem fontos, hogy a teteje is piros legyen. Mindegy milyen sütőben sütjük, az a lényeg, hogy lassan süljön.