A paradicsomos húsgolyó az egész glóbuszon hatalmas nagy sikernek örvend. A következő verzió pedig talán a legegyszerűbb, ha azt tekintjük, hogy a golyókat nem olajban sütjük ki adagonként, hanem egyben sütőben!
Hozzávalók / 4 adag

Húsgolyó
30 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús
2 szelet toast kenyér
5 dkg parmezán sajt
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek petrezselyem
1 db tojás

Paradicsomszósz
7 dl passzírozott paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés

Húsgolyó
A toast kenyerek széleit levágjuk, a belsejét pedig kockákra, és egy vízzel telített edénybe rakjuk őket. Felhasználásig hagyjuk ázni őket.
Egy nagy keverőtálba rakjuk a húsokat és minden hozzávalót, mégpedig a következőképpen: a beáztatott kenyeret, mielőtt hozzáadjuk, kinyomkodjuk a vizet belőle, a hagymát pedig leszereljük nagyon finomra, akárcsak a parmezánt. Így mehet minden a keverőtálba.
Alaposan összekeverjük a húsokat a többi hozzávalóval, és kezünkkel diónyi golyókat formázunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és 25 percig sütjük őket, addig pedig elkészítjük a paradicsomszószt.
Paradicsomszósz
Olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát.
Ráöntjük a passzírozott paradicsomot, és megfűszerezzük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk.
Lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni, amíg a húsgolyók sülnek.
Amikor megsültek a húsgolyók, átrakjuk őket a paradicsomszószba, és még pár percig lassú tűzön hagyjuk egybefőni a szósszal.
Értelemszerűen spagetti tésztával tálaljuk, reszelt parmezánnal és kevés petrezselyemmel a tetején.