Túl nagy sztori nem kötődik hozzá. Imádjuk a pacalt, imádjuk a sajtot, így hát miért ne házasíthatnánk e két ételt egymással?! ;)
Hozzávalók / 8 adag

2 kg pacal
3 gerezd fokhagyma
2 nagy fej vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
10 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
3 kávéskanál köménymag
majoranna ízlés szerint
20 dkg trappista sajt (reszelt)
1.5 kg burgonya

Elkészítés

A vékony csíkokra vágott, több vízben jól megmosott pacalt, ha erősebb az illata még átmossuk 1-2 ek ecettel felturbózott vízben, majd a főzést megelőző napon 1-2 órát abáljuk a 3 gerezd fokhagymával, majd leszűrjük.
Másnap hagyományos módon elkészítjük a pacalpörköltet, a kockára vágott hagymát megpirítjuk üvegesre az olajon a sóval, majd ezt követően a tűzről levéve, beletesszük a pirospaprikát, a csíkokra vágott pacalt, borsot, köményt, a karikára vágott TV paprikát és a szintén karikákra szelt paradicsomot, és vízzel felöntve visszatesszük a tűzhelyre.
Főzés közben még saját szájízre igazítható a fűszerek aránya, esetleg csípős zöldpaprikával vagy erős paprika őrleménnyel, valamint 1-2 dl vörösborral fokozható az íze. Amennyiben elfő a víz, pótoljuk, de ne túl sokkal, inkább legyen jó sűrű a szaft.
Mikor elkészül a főtt burgonyára szedve tálaljuk, bőségesen megszórva trappista sajttal. Ha véletlenül nincs trappista, más kemény sajt is használható (illetve én kinyomós sajttal is készítettem már).