Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy régi jó viszonyt ápolunk egymással. 
Hozzávalók / 4 adag

A húshoz
1 kg vaddisznókaraj
80 dkg sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 nagy db vöröshagyma
5 db borókabogyó
3 db babérlevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
2 púpozott ek cukor
1 ek mustár
1 dl tejföl

A zsemlegombóchoz
8 dkg füstölt szalonna
2 db zsemle (nagy)
2 db tojás
40 dkg finomliszt
só ízlés szerint


Elkészítés

A húst hártyázzuk, szeleteljük.
A zöldségeket felszeleteljük, a répákat karikára, a vöröshagymát apróra.
A húst egy ek kiolvasztott zsíron megkapajtjuk - éppenhogy fehéredésig sütjük.
Rátesszük a hagymát, ahogy az levet ereszt, összeszedi a kis pörcöket az edényről és a húsról. Rátesszük a répákat a húsra, nem sózzuk, nem borsozzuk, csak a babérlevelet és a borókabogyót tesszük bele.
Csak annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és egy órát főzzük lefedve, kis lángon.
Elzárjuk a gázt, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1-2 napra (az állat korától függ. Ha nagyon vén jószágot szereztünk, akkor több napig is érlelhetjük).
Ha letelt a pácolási idő, kivesszük, hozzátesszük a mustárt, sót, borsot, visszatesszük főni, és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a hús megkívánja (kb. 2 óra, de lehet több, esetleg kevesebb).
Kivesszük a megfőtt húsokat.
Kis edényben karamellizáljuk a cukrot, majd ha már folyik, hozzáöntjük a zöldségekhez. Az edénybe kis vizet melegítünk, ezáltal nem kell a tisztításával bíbelődni, a meleg, karamelles vizet hozzáöntjük a zöldségekhez.
Ráreszeljük a citrom héját, és összeturmixoljuk az egészet. Egy dl tejfölbe belekeverünk egy merőkanál forró szószt (így nem csapódik ki, nem lesz pöttyös), összeforraljuk az egészet. Kóstolgatjuk, hogy kis cukor, citrom vagy mustár kell-e még bele, ez egyéni ízléstől függ.
Visszatesszük a húsokat a szószba, és elzárjuk alatta a gázt.
A zsemlegombóchoz felkockázzuk a szalonnát és a zsemlét, egy fazékba vizet teszünk fel.
A szalonnát kis lángon kiengedjük, ha már kisült a zsírja, rátesszük a zsemlekockákat, és keveretve megpirítjuk.
A tojásból és a lisztől kis vízzel nokedli állagú tésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, sózzuk.
Kanál segítségével a forró vízbe szaggatjuk a tésztát. Megvárjuk, míg megfőnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a vadassal együtt tálaljuk.